Ahad, 19 November 2017

Malaysians United Run 2017

Assalamualaikum


Semalam aku sertai satu larian iaitu Malaysians United Run (MUR) 2017 di Sepang Circuit. Ramai gila orang dekat sana, lebih kurang 40,000 mahasiswa dari pelbagai IPTA dan IPTS. Larian ni adalah  anjuran Institute Onn Jaafar. Let's LIGHT UP our Children's FUTURE.


Hasil carian imej untuk MUR 2017



Hari sebelum larian, aku pergi BUDI sebab BUDI yang uruskan hal-hal berkaitan MUR 2017 untuk pelajar-pelajar UIA. Aku pun ambil t-shirt dan daftar sekali lagi kat komputer dekat BUDI tu.

Seyes cantik baju tu... tapi cam jarang, boleh lah pakai inner kalau nak keluar jejalan dan boleh je buat plasah kat rumah.








Pelajar-pelajar UIA yang join larian ni dikehendaki tunggu di bus stop setiap mahallah seawal 3.30 pagi, awal gila. Malangnya, bas datang 2 jam 15 minit selepas itu. Engko raserr. Ramai pelajar perempuan turun naik mahallah. Dah lah pagi buta, bus pun datang lambat... memang semua pelajar spoil sampaikan ada yang balik bilik sambung tidur. 










Insan yang bersabar tu dengan tidak sengaja sampailah ke Sepang lebih kurang sejam lebih. Kitorang solat subuh di RNR Seri Kembangan. Sesampainya di Sepang, terkejut beruk aku sebab bas terlampau banyak. Manusia pun ramai macam semut.





ni gambar orang ye..bukan gambar bas. Haahaha


















Seusai larian selesai, kitaorang ambil sijil penyertaan, makanan dan minuman. Ada jugak foodtruck. Boleh lah cuti mata daripada terperap je dalam UIA. Hehe
Korang ada tak join larian ni?




Okey, kita jumpa lagi. Assalamualaikum.



Sabtu, 4 November 2017

Review School 2017

  Assalamualaikum


Dah seminggu aku tengok drama School 2017. Drama ni memang best giler.  Kalau korang tengok episode 1 mesti nak tengok sampai episode 16. Betapa bestnya cerita ni.


Hasil carian imej untuk school 2017


Pelakonnya :

Ra Eun Ho - Park Se Jeong (Penyanyi Gugundan / I.O.I )
Hyun Tae Woon -Kim Jung Hyun
Song Dae Whi - Jang Dong Yoon
Hong Nam Joo - Seol In A
Oh Sa Rang - Park Se wan
Kim Hee Chan - Kim Hee Chan
Seo Bo Ra -Han Bo Bae
Sim Kang Myung - Han Joo Wan


Imej yang berkaitan


Drama ni mengisahkan pelajar-pelajar dalam sebuah kelas. Drama ni hanya cerita kisah satu kelas sahaja. Aku pun pelik. Macam kelas lain takde orang. Biar lah.

Bila mula-mula tengok drama ni aku rasa best dan nak tengok lagi. Jalan cerita dalam ni sangat menarik dan kena dengan kita. Bila aku tengok drama ni aku teringat balik zaman aku di sekolah dulu. Rasa macam aku ada dalam drama tu pulak. Haha

Kisahnya bermula bila Eun Ho, budak dapat nombor akhir dalam periksa suka hati je keluar kelas awal. Rupa-rupanya dia nak buat kerja sambilan bagi flyers tuisyen kat orang yang lalu lalang. Kawan baik dia Oh Sa Rang. 


Hasil carian imej untuk school 2017 park se wan
Susahnya nak dapat kawan macam Sa Rang


Hasil carian imej untuk school 2017 sa rang & eun ho eat




Tae Woon pulak, anak pengarah sekolah tu. Dia ni pulak jenis tak bersyukur...malas belajar dan buat tak tahu je dengan ayah dia. Dae whi pulak anak orang miskin, takde lah kaya macam kawan-kawan dia yang lain. Dae Whi ni orang yang paling pandai kat sekolah, Hee Chan ni lah menggunakan Dae Whi. Nam Joo ni pulak girlfriend Dae Whi. Bo Ra pulak mangsa buli dalam drama ni.





Hasil carian imej untuk school 2017




Drama ni tunjuk kat kita tentang diskriminasi antara pelajar, cikgu makan rasuah dan cikgu sesuka hati pinggirkan pelajar yang miskin. Kesian lak aku tengok drama ni.

Entah macam mana wujud x, manusia pakai hoodie hitam. Dia ni lah yang membawa sinar kepada kelas diorang. X ni mestilah orang kaya, siap ada kunci sekolah dan kad untuk scan masuk kantin sekolah. Hebat betol X ni.



Hasil carian imej untuk school 2017 x





Chemistry dalam cerita ni memang menjadi. Semua pelakon tak kekok berlakon bersama. Semuanya positif dan ceria. Lawak pulak bila aku tengok behind the scene. Entahlah kenapa aku rasa drama korea semuanya best-best belaka. Drama korea mudah disampaikan dan kameraman memang pandai gila rakam gambar. Tabiklah. Takde lah terlepas pandang, kat mana scene tu, pelakon pakai baju apa, muka pun tak berapa nampak sebab selindung. Semua tu takde dalam cerita korea, korang lek je tengok... semua dah dirakam perfect!




Disebabkan X lah Eun Ho dan Tae Woon couple. Siapa X ni? Nak tahu kena lah tengok School 2017 sampai habis.



Hasil carian imej untuk school 2017


Oh ya, Eun Ho ni pandai lukis kartun... jadi dia buat webtoon.


Imej yang berkaitan




Hakikatnya aku langsung tak pernah tengok drama school yang sebelum ni. Aku rasa nak tengok drama ni sebab aku ada tengok iklan dia kat ig. Lepas tu aku terus tengok. Memang seronok cerita ni. Memang banyak pengajaran.


Jom lah tengok drama ni. Kalau drama Melayu yang full episode aku tak tahu lah nak tengok kat mana. Kalau drama ni aku tengok kat Kissasian jer.


Gerak dulu. Pape komen bawah. Bye!



Lazada Online Revolution Blogger Contest

 Assalamualaikum guys!


Lazada Online Revolution Blogger Contest 2017


Let's join this contest my friends, grab this chance to win gift. Ahaa



Click here for more info > https://www.lazada.com.my/blogger-contest/




Let's I answer the question below.



 a. Do you remember the first product that you ever purchased online? What was it and how was your experience? 

My first product i ever buy online is novel. I like to read novel. As a consequent, i buy it from the novelist. Haha. It's really easy to paid and i was statisfied with the novel. I was very excited when my novel arrived. In additional, i love to online shopping!









 b. Which types of products would you prefer buying online? 


I prefer to buy shoes. I like to wear flats, so i like to buy it online than go to the shoes shop. 











c. What to you love about online shopping? 

We can easily ordered whenever you are. You can save your time by doing online shopping. Its also give me advantage to compare one product to another to get the better choice. I also feel comfortable to do that. I just need click to make an order, thats amazing way i ever had!







d. Which products did you buy or are you planning to buy on Lazada during the Online Revolution sales? 

I want to change my smart phone. I need a new smart phone which have a large storage, so that i can keep anything i want in my smart phone especially my assignment. So, i have planning to buy OPPO A37 coz, i like OPPO so much. I hope my dream to get new smart phone come true. 




I hope to get this smart phone soon.




This contest runs from 1 November until 14 December 2017.



Let's join this contest before you regret !



Khamis, 5 Oktober 2017

Drama korea di tonton bulan 9


Assalamualaikum


Aku dah tengok 2 cerita korea bulan lepas.


1. Ruler : Master of the mask (40 episode)


Imej yang berkaitan


Watak-wataknya,

Yoo seung ho - Prince Lee Sun
Kim So Hyun - Han Ga Eun
L – Lee Sun
Yoon So Hee – Kim Hwa Gun


Cerita ni pasal zaman kerajaan  Joseon. Kisah sang maharaja yang pesangannya melahirkan seorang putera. Putera adalah anak kepada perempuan simpanan maharaja, sebab permaisuri tak boleh melahirkan anak. Permaisuri ni dia dengki dengan mak putera, sebab tu lah dia letak racun dalam air mandian bayi untuk mandikan putera yang baru lahir.


 Sebab kan air mandian tu menyebabkan putera yang masih bayi tidak berhenti menangis. Maharaja minta tolong kepada ketua kumpulan Pyunsoo, Dae Mok. Lepas tu, eloklah putera raja sampai lah dia dah besar panjang. Tapi dia kena pakai topeng sebab, dia kena lindungi diri supaya tak terkena penyakit lagi. Padahal dia kena racun.



News




 Kemudian bila dah besar dia jadi putera raja yang kacak tetapi ditakuti oleh rakyat jelata sebab pakai topeng. Dia sedih, sampaikan dia keluar istana dan jumpa jodoh dia, Ga Eun. 


Hasil carian imej untuk master of the mask




Kemudian  Lee Sun - L terpaksa berlakon jadi maharaja baru kerajaan Joseon. Kemudian …tengoklah sendiri. Tak best pulak aku cerita karang



Cerita ni serius lebih kurang Love in the moonlight. Tapi jalan cerita sahaja berbeza. Yang paling mengejutkan umur hero dan heroin dalam kedua-dua drama adalah sebaya. Entahlah, ada orang kata kedua-dua heroin ni memang saling bersaing di alam nyata.


Hasil carian imej untuk master of the mask


Dalam drama ni dia ada cerita pasal kumpulan Dae Mok yang cipta racun dan cipta ubatnya. Sebab tu lah kumpulan Punysoo ni kuat sebab kalo orang tak ikut dia, dalam 15 hari diorang akan meninggal sebab takde ubat.



Aku suka watak Hwa Gun, dia jatuh cinta dengan putera raja. Dia sanggup korbankan apa sahaja untuk jejaka idaman. Sampaikan atuk dia, Dae Mok tak sangka cucu dia lah pembelot kumpulan Pyunsoo. Yang saspennya, putera raja pun tak tau Hwa Gun yang selalu tolong dia ni cucu Dae Mok. 


Akhirnya, Hwa Gun bahagia. Dia memang jujur, dia kata ...



kalau awak bahagia saya pasti akan bahagia. Saya tak kisah kalau awak tak suka saya, asalkan saya dapat tengok awak bahagia, itulah saat yang paling indah buat saya.



Hasil carian imej untuk master of the mask


OST yang paling aku suka : Between seasons - Kim Yeon Ji



2. My Secret Romance (13 episode)


Hasil carian imej untuk my secret romance




Pelakon-pelakon,

Sung Hoon – Cha Jin Wook
Lee Yo Mi – Song Ji Eun


Cerita ni memang lawak. Kisah percintaan dua orang manusia. Kisah dia romantik gitu. Aku tengok je lah. Dah ada wifi laju ni, download saja. Yang bestnya ost cerita ni heroin yang nyanyi. Heroin ni ahli kumpulan Secret.  Bestkan dapat tengok diorang berlakon sambil dengar diorang nyanyi.




Imej yang berkaitan



Kalau nak tahu cerita ni pasal apa, kena lah tengok sendiri. Cerita ni romantik komedi. Sung Hoon memang hebatlah berlakon. Kacak dan mimik muka dia memang kelas! Dia ni atlet renang negara korea. Dia memang menunjukkan kebolehan dia dalam setiap drama. Dalam drama ni dia ada berenang, huyoo.. hebat uolls, inilah pertama kali aku tengok atlet/pelakon berenang dalam drama. Scene kat kolam renang yang aku takleh lupa.



Hasil carian imej untuk my secret romance





OST yang paling aku suka : Same - Song Ji Eun & Sung Hoon



Yang aku dapat simpulkan drama korea memang serius best. Tak sama lah dengan drama cliché kat tv sekarang. Cerita orang kaya kahwin dengan orang miskin. Takde cerita lain, semuanya sama. Ada watak ketiga yang balas dendam lah.




Kalau cerita korea dia cerita tentang kehidupan, pekerjaan, dan makanan diorang. Seronok tengok drama diorang kalau masa makan. Kemudian cameraman yang rakam setiap scene pasti cari tempat dekat korea yang cantik-cantik. Salah satu cara mereka menunjukkan kepada penonton keindahan negara korea.



Haha, ji eun tersadung. Lawaklah diorang ni.



Pelakon  sangat bersahaja, tidak melampau. Pelakon korea bila dah cakap sikit pun penonton dah cair. Mereka pun cakap straight forward, takdenya cakap berlapik-lapik. Dan akhir sekali yang aku perasaan, ost drama  diorang memang buat khas untuk setiap drama. Penyanyi ost memang orang yang sama tapi lagu diorang lain setiap drama.





Aku prefer tengok drama korea. Kalau nak tau drama korea best ke tidak tengoklah drama Descendent of The Sun. Ramai yang kata best! Song Jong Ki cakap je, semua kata sexy lah dia ni, hapa-hapa lagi lah.




Imej yang berkaitan


k bye

Isnin, 25 September 2017

Kerja 8 bulan

Assalamualaikum





Hari ni aku nak cerita pasal kenangan aku semasa bekerja selepas STPM. Hari tu aku ada post entry pasal ni. Klik sini





Ceritanya bermula selepas aku tamat peperiksaan STPM. Masa tu kakak aku balik kampung. Mak aku pun suruh aku kerja kat Pahang sebab kakak aku kerja kat sana. Aku tak jangka pun aku akan dapat kerja secepat ini. Rasa macam, kenapa awal sangat, takleh awal lagi ke? Hehe


Aku ingat lagi tarikh hari pertama aku bekerja, 17/12/16 hari sabtu.  Kakak  yang incharge aku suruh buat macam-macam kerja. Biasalah baru mula kerja mesti kena ragging dulu.



Selama 8 bulan aku kerja ni aku tinggal kat rumah sewa dengan mak ngah. Mak ngah ni macam kakak kitaorang. Dalam rumah sewa tu semua barang-barang dia macam peti ais, tv, mesin basuh, dan dapur gas. Dia tak berkira pun dengan kitaorang. Kitaorang seronok dan gembira duduk rumah tu. Alhamdulillah, mujur rumah sewa baru ni memudahkan mak ngah supaya tak pindah dah bila naik air. Rumah sewa mak ngah dulu dekat bawah jalan. Nama tempat pun paya dalam. So, sebulan lebih saja aku tinggal kat rumah tu sebab housemate baru kitaorang carikan rumah sewa yang jauh lebih selamat dan baik.


Aku rindu giler dengan rumah ni. Dah 6 bulan tinggal sini.



Bila duduk rumah sewa barulah ko tahu housemate ko baik ke tidak. Macam aku, housemate aku semua ok saja. Kadang-kadang aku memang ada berselisih faham antara satu sama lain, tapi bila aku kenang balik…masing-masing dah besar. Nak gaduh pun dah tak relevan. Aku terus terang kalo aku tak suka, biar masalah mudah selesai.












Kawan serumah aku : Kak Ain, Mak ngah kak Tikah, Aida.




Bila kat tempat kerja aku rasa seronok. Aku kerja sebagai cashier. Kadang-kadang aku rasa sedih, kadang-kadang kena puji. Jarang sangatlah kena puji. Apa yang aku dapat bila aku kerja sebagai cashier ialah kebanyakan orang akan pandang hina kerja kitaorng. Itu pandangan aku lah.


Hari last aku kerja


Setiap hari aku akan kira duit. Senang sangat, tapi kalo cuai ko kena tanggung ah. Aku pernah sort masa first day. Memang kena tolak gaji. Sob sob.




Masa kerja : 10 pagi hingga 10 malam. Cuti sehari seminggu.



Masa kerja ni jugak aku kumpul duit buat lesen motor. Setelah beberapa kali baru aku lulus. Aku memang tak leh lupa aku bawa motor kakak aku ikut jalan hutan ke pusat latihan memandu. Aku harap aku dapat kumpul duit masa cuti untuk buat lesen kereta pulak.


Masa ni aku punya lesen L nak mati, Aida lah satu-satunya kawan aku yang sanggup bawa aku pergi pejabat pos semata-mata nak tolong aku hidupkan lesen L. Padahal lesen L mesti hidupkan dekat JPJ. Terima kasih Aida.






Masa aku kerja aku ada balik kampung sebab aku ada ujian MEDSI dan aku takde rezeki. Aku redha. Aku pun tunggu UPU dan aku dapat sambung degree.




Aku tunggu selama 2 hari sebelum bagi tahu rakan kerja. Aku senyap je. Supervisor aku yang kecoh. Aku pun mengaku aku nak belajar. Muka diorang macam sedih. Memang sedih lah aku rasa.


Sebelum aku balik kampung kami satu rumah makan kat luar.




Kami makan nasi bujang je. Ini lah makanan yang paling sedap. Aku tak pernah makan menatang ni kat mana-mana.




Mula lah mingu sedih-sedih aku dekat kaunter.

“Lepas ni takde dah nak usik Huda”, Syu.
“Jangan datang sini pakai purdah sudah”, kak Azi.


Aku ingat lagi aku rebut kuih kapit coklat dengan Aida. Semua orang gelak. Memang aku ingat lah. Kak Azi bagi aku surat. Sedih aku.




“Huda baca kat rumah tau”, Kak Azi. Masa tu aku tengok mata dia merah.


Dan satu lagi, masa aku pergi office Kak Ruzi tanya aku, “Huda, tak nak buat majlis perpisahan ke”,



Aku senyum saja. Pastu supervisor cakap esok(hari last aku kerja) kita buat makan-makan. Semua boleh bawa makanan masing-masing. Kita makan sama-sama.





Aku rasa dihargai walaupun aku kerja baru 8 bulan. 



Masa hari terakhir aku kerja. Semua cashier menangis malam tu. Sebak kot. Kak minah acah-acah buat sibuk dekat kaunter satu. Padahal dia pun nangis sekali. Masa aku balik aku memang nangis, sedih dah 8 bulan kot kerja. Ada gak kawan sekerja bayar dekat aku tanya bila berhenti kerja. Aku memang sedih.




Kak Azi pernah cakap kat aku, “kesian Huda dulu kena gan kak Azi”, sob sob.




"Saya tahu awak budak baik, jangan cepat mengalah. Kalau orang tak suka kita, doakan supaya dia sukakan kita", Aida.


Akhirnya lepas berpenat lelah aku rasa alam pekerjaan, aku ditakdirkan untuk belajar. Aku sentiasa akan kenang pengalaman ni selamanya.



Botol air tu aku tinggalkan kat kak Ain sebagai kenang-kenangan.



Bye kak Ain, terima kasih banyak jaga koi. Baik-baik duk sana.





Selamat tinggal Temerloh! Terima kasih untuk 8 bulan ni.






Terima kasih kak Ain, Abang Faizal dan Aqil. Nanti maksu gi Temerloh lagi. Kak Ain tahan mata nak nangis.



Bila aku post aku minta maaf semua, Kak mina tulis dalam group

“Janganlah buat ayat nak mati”, haha. Selamat tinggal kawan-kawan. Cuti sem nak kerja sana boleh?



Ahad, 10 September 2017

I am coming .... IIUM!




 Assalamualaikum





5 September 2017, aku bertolak ke IIUM Gombak pukul 4 pagi. Sampai sana pukul 8 pagi . Aku pergi ICC Hall sebab pak guard kata daftar situ. Kemudian aku lihat semua pelajar-pelajar baru pergi ke mahallah masing-masing. Ok fine, aku terus ke mahallah Salehuddin, mahallah atas bukit dan mahallah yang paling jauh antara banyak-banyak mahallah. Itulah rumah aku sepanjang di UIA. 


Dah daftar mahallah kakak aku gan abang ipar tolong angkat barang masuk bilik kemudian kami pergi makan kat kafe Mahallah Zubir. Kafe Mahallah Zubir besar yang amat. Ada lebih kurang 30 jenis lauk dan sayur. Well, lepas makan nasi aku minta abah tapau nasi untuk aku. Alhamdulillah hari pertama aku tak beli apa-apa. Jimat wang aku uolls. Sekarang dah tak kerja tak boleh dah nak demand. Makan je bekalan yang mama bagi. Insyallah berkat dan sihat waalfiat.




Jadi, lepas makan semua abah hantar pergi mahallah. Di situ lah mereka tinggalkan aku. Huhuhu, sedih sebab mana pernah aku duk asrama sepanjang aku masuk sekolah.



Dan mulanya Taaruf Week kira orentasilah bagi dak-dak UIA/IIUM yang dikelolakan oleh dak-dak senior. Mulai detik itu kami semua digelar sister. Acah2 inggeris sangat. 







Buat matrik kad







Dekat stadium Syyaidina Hamzah








Majlis Ba'aih, rasmi dah jadi dak UIA







Dalam main hall.








Sebelum test tilawah






Test EPT dan APT






Ni gambar aku gan kakakku.


Okey, ada masa aku taip lagi. Doakan kejayaan aku di sini.



Assalamualaikum <3