Khamis, 5 Oktober 2017

Drama korea di tonton bulan 9


Assalamualaikum


Aku dah tengok 2 cerita korea bulan lepas.


1. Ruler : Master of the mask (40 episode)


Imej yang berkaitan


Watak-wataknya,

Yoo seung ho - Prince Lee Sun
Kim So Hyun - Han Ga Eun
L – Lee Sun
Yoon So Hee – Kim Hwa Gun


Cerita ni pasal zaman kerajaan  Joseon. Kisah sang maharaja yang pesangannya melahirkan seorang putera. Putera adalah anak kepada perempuan simpanan maharaja, sebab permaisuri tak boleh melahirkan anak. Permaisuri ni dia dengki dengan mak putera, sebab tu lah dia letak racun dalam air mandian bayi untuk mandikan putera yang baru lahir.


 Sebab kan air mandian tu menyebabkan putera yang masih bayi tidak berhenti menangis. Maharaja minta tolong kepada ketua kumpulan Pyunsoo, Dae Mok. Lepas tu, eloklah putera raja sampai lah dia dah besar panjang. Tapi dia kena pakai topeng sebab, dia kena lindungi diri supaya tak terkena penyakit lagi. Padahal dia kena racun.



News




 Kemudian bila dah besar dia jadi putera raja yang kacak tetapi ditakuti oleh rakyat jelata sebab pakai topeng. Dia sedih, sampaikan dia keluar istana dan jumpa jodoh dia, Ga Eun. 


Hasil carian imej untuk master of the mask




Kemudian  Lee Sun - L terpaksa berlakon jadi maharaja baru kerajaan Joseon. Kemudian …tengoklah sendiri. Tak best pulak aku cerita karang



Cerita ni serius lebih kurang Love in the moonlight. Tapi jalan cerita sahaja berbeza. Yang paling mengejutkan umur hero dan heroin dalam kedua-dua drama adalah sebaya. Entahlah, ada orang kata kedua-dua heroin ni memang saling bersaing di alam nyata.


Hasil carian imej untuk master of the mask


Dalam drama ni dia ada cerita pasal kumpulan Dae Mok yang cipta racun dan cipta ubatnya. Sebab tu lah kumpulan Punysoo ni kuat sebab kalo orang tak ikut dia, dalam 15 hari diorang akan meninggal sebab takde ubat.



Aku suka watak Hwa Gun, dia jatuh cinta dengan putera raja. Dia sanggup korbankan apa sahaja untuk jejaka idaman. Sampaikan atuk dia, Dae Mok tak sangka cucu dia lah pembelot kumpulan Pyunsoo. Yang saspennya, putera raja pun tak tau Hwa Gun yang selalu tolong dia ni cucu Dae Mok. 


Akhirnya, Hwa Gun bahagia. Dia memang jujur, dia kata ...



kalau awak bahagia saya pasti akan bahagia. Saya tak kisah kalau awak tak suka saya, asalkan saya dapat tengok awak bahagia, itulah saat yang paling indah buat saya.



Hasil carian imej untuk master of the mask


OST yang paling aku suka : Between seasons - Kim Yeon Ji



2. My Secret Romance (13 episode)


Hasil carian imej untuk my secret romance




Pelakon-pelakon,

Sung Hoon – Cha Jin Wook
Lee Yo Mi – Song Ji Eun


Cerita ni memang lawak. Kisah percintaan dua orang manusia. Kisah dia romantik gitu. Aku tengok je lah. Dah ada wifi laju ni, download saja. Yang bestnya ost cerita ni heroin yang nyanyi. Heroin ni ahli kumpulan Secret.  Bestkan dapat tengok diorang berlakon sambil dengar diorang nyanyi.




Imej yang berkaitan



Kalau nak tahu cerita ni pasal apa, kena lah tengok sendiri. Cerita ni romantik komedi. Sung Hoon memang hebatlah berlakon. Kacak dan mimik muka dia memang kelas! Dia ni atlet renang negara korea. Dia memang menunjukkan kebolehan dia dalam setiap drama. Dalam drama ni dia ada berenang, huyoo.. hebat uolls, inilah pertama kali aku tengok atlet/pelakon berenang dalam drama. Scene kat kolam renang yang aku takleh lupa.



Hasil carian imej untuk my secret romance





OST yang paling aku suka : Same - Song Ji Eun & Sung Hoon



Yang aku dapat simpulkan drama korea memang serius best. Tak sama lah dengan drama cliché kat tv sekarang. Cerita orang kaya kahwin dengan orang miskin. Takde cerita lain, semuanya sama. Ada watak ketiga yang balas dendam lah.




Kalau cerita korea dia cerita tentang kehidupan, pekerjaan, dan makanan diorang. Seronok tengok drama diorang kalau masa makan. Kemudian cameraman yang rakam setiap scene pasti cari tempat dekat korea yang cantik-cantik. Salah satu cara mereka menunjukkan kepada penonton keindahan negara korea.



Haha, ji eun tersadung. Lawaklah diorang ni.



Pelakon  sangat bersahaja, tidak melampau. Pelakon korea bila dah cakap sikit pun penonton dah cair. Mereka pun cakap straight forward, takdenya cakap berlapik-lapik. Dan akhir sekali yang aku perasaan, ost drama  diorang memang buat khas untuk setiap drama. Penyanyi ost memang orang yang sama tapi lagu diorang lain setiap drama.





Aku prefer tengok drama korea. Kalau nak tau drama korea best ke tidak tengoklah drama Descendent of The Sun. Ramai yang kata best! Song Jong Ki cakap je, semua kata sexy lah dia ni, hapa-hapa lagi lah.




Imej yang berkaitan


k bye

Isnin, 25 September 2017

Kerja 8 bulan

Assalamualaikum





Hari ni aku nak cerita pasal kenangan aku semasa bekerja selepas STPM. Hari tu aku ada post entry pasal ni. Klik sini





Ceritanya bermula selepas aku tamat peperiksaan STPM. Masa tu kakak aku balik kampung. Mak aku pun suruh aku kerja kat Pahang sebab kakak aku kerja kat sana. Aku tak jangka pun aku akan dapat kerja secepat ini. Rasa macam, kenapa awal sangat, takleh awal lagi ke? Hehe


Aku ingat lagi tarikh hari pertama aku bekerja, 17/12/16 hari sabtu.  Kakak  yang incharge aku suruh buat macam-macam kerja. Biasalah baru mula kerja mesti kena ragging dulu.



Selama 8 bulan aku kerja ni aku tinggal kat rumah sewa dengan mak ngah. Mak ngah ni macam kakak kitaorang. Dalam rumah sewa tu semua barang-barang dia macam peti ais, tv, mesin basuh, dan dapur gas. Dia tak berkira pun dengan kitaorang. Kitaorang seronok dan gembira duduk rumah tu. Alhamdulillah, mujur rumah sewa baru ni memudahkan mak ngah supaya tak pindah dah bila naik air. Rumah sewa mak ngah dulu dekat bawah jalan. Nama tempat pun paya dalam. So, sebulan lebih saja aku tinggal kat rumah tu sebab housemate baru kitaorang carikan rumah sewa yang jauh lebih selamat dan baik.


Aku rindu giler dengan rumah ni. Dah 6 bulan tinggal sini.



Bila duduk rumah sewa barulah ko tahu housemate ko baik ke tidak. Macam aku, housemate aku semua ok saja. Kadang-kadang aku memang ada berselisih faham antara satu sama lain, tapi bila aku kenang balik…masing-masing dah besar. Nak gaduh pun dah tak relevan. Aku terus terang kalo aku tak suka, biar masalah mudah selesai.












Kawan serumah aku : Kak Ain, Mak ngah kak Tikah, Aida.




Bila kat tempat kerja aku rasa seronok. Aku kerja sebagai cashier. Kadang-kadang aku rasa sedih, kadang-kadang kena puji. Jarang sangatlah kena puji. Apa yang aku dapat bila aku kerja sebagai cashier ialah kebanyakan orang akan pandang hina kerja kitaorng. Itu pandangan aku lah.


Hari last aku kerja


Setiap hari aku akan kira duit. Senang sangat, tapi kalo cuai ko kena tanggung ah. Aku pernah sort masa first day. Memang kena tolak gaji. Sob sob.




Masa kerja : 10 pagi hingga 10 malam. Cuti sehari seminggu.



Masa kerja ni jugak aku kumpul duit buat lesen motor. Setelah beberapa kali baru aku lulus. Aku memang tak leh lupa aku bawa motor kakak aku ikut jalan hutan ke pusat latihan memandu. Aku harap aku dapat kumpul duit masa cuti untuk buat lesen kereta pulak.


Masa ni aku punya lesen L nak mati, Aida lah satu-satunya kawan aku yang sanggup bawa aku pergi pejabat pos semata-mata nak tolong aku hidupkan lesen L. Padahal lesen L mesti hidupkan dekat JPJ. Terima kasih Aida.






Masa aku kerja aku ada balik kampung sebab aku ada ujian MEDSI dan aku takde rezeki. Aku redha. Aku pun tunggu UPU dan aku dapat sambung degree.




Aku tunggu selama 2 hari sebelum bagi tahu rakan kerja. Aku senyap je. Supervisor aku yang kecoh. Aku pun mengaku aku nak belajar. Muka diorang macam sedih. Memang sedih lah aku rasa.


Sebelum aku balik kampung kami satu rumah makan kat luar.




Kami makan nasi bujang je. Ini lah makanan yang paling sedap. Aku tak pernah makan menatang ni kat mana-mana.




Mula lah mingu sedih-sedih aku dekat kaunter.

“Lepas ni takde dah nak usik Huda”, Syu.
“Jangan datang sini pakai purdah sudah”, kak Azi.


Aku ingat lagi aku rebut kuih kapit coklat dengan Aida. Semua orang gelak. Memang aku ingat lah. Kak Azi bagi aku surat. Sedih aku.




“Huda baca kat rumah tau”, Kak Azi. Masa tu aku tengok mata dia merah.


Dan satu lagi, masa aku pergi office Kak Ruzi tanya aku, “Huda, tak nak buat majlis perpisahan ke”,



Aku senyum saja. Pastu supervisor cakap esok(hari last aku kerja) kita buat makan-makan. Semua boleh bawa makanan masing-masing. Kita makan sama-sama.





Aku rasa dihargai walaupun aku kerja baru 8 bulan. 



Masa hari terakhir aku kerja. Semua cashier menangis malam tu. Sebak kot. Kak minah acah-acah buat sibuk dekat kaunter satu. Padahal dia pun nangis sekali. Masa aku balik aku memang nangis, sedih dah 8 bulan kot kerja. Ada gak kawan sekerja bayar dekat aku tanya bila berhenti kerja. Aku memang sedih.




Kak Azi pernah cakap kat aku, “kesian Huda dulu kena gan kak Azi”, sob sob.




"Saya tahu awak budak baik, jangan cepat mengalah. Kalau orang tak suka kita, doakan supaya dia sukakan kita", Aida.


Akhirnya lepas berpenat lelah aku rasa alam pekerjaan, aku ditakdirkan untuk belajar. Aku sentiasa akan kenang pengalaman ni selamanya.



Botol air tu aku tinggalkan kat kak Ain sebagai kenang-kenangan.



Bye kak Ain, terima kasih banyak jaga koi. Baik-baik duk sana.





Selamat tinggal Temerloh! Terima kasih untuk 8 bulan ni.






Terima kasih kak Ain, Abang Faizal dan Aqil. Nanti maksu gi Temerloh lagi. Kak Ain tahan mata nak nangis.



Bila aku post aku minta maaf semua, Kak mina tulis dalam group

“Janganlah buat ayat nak mati”, haha. Selamat tinggal kawan-kawan. Cuti sem nak kerja sana boleh?



Ahad, 10 September 2017

I am coming .... IIUM!




 Assalamualaikum





5 September 2017, aku bertolak ke IIUM Gombak pukul 4 pagi. Sampai sana pukul 8 pagi . Aku pergi ICC Hall sebab pak guard kata daftar situ. Kemudian aku lihat semua pelajar-pelajar baru pergi ke mahallah masing-masing. Ok fine, aku terus ke mahallah Salehuddin, mahallah atas bukit dan mahallah yang paling jauh antara banyak-banyak mahallah. Itulah rumah aku sepanjang di UIA. 


Dah daftar mahallah kakak aku gan abang ipar tolong angkat barang masuk bilik kemudian kami pergi makan kat kafe Mahallah Zubir. Kafe Mahallah Zubir besar yang amat. Ada lebih kurang 30 jenis lauk dan sayur. Well, lepas makan nasi aku minta abah tapau nasi untuk aku. Alhamdulillah hari pertama aku tak beli apa-apa. Jimat wang aku uolls. Sekarang dah tak kerja tak boleh dah nak demand. Makan je bekalan yang mama bagi. Insyallah berkat dan sihat waalfiat.




Jadi, lepas makan semua abah hantar pergi mahallah. Di situ lah mereka tinggalkan aku. Huhuhu, sedih sebab mana pernah aku duk asrama sepanjang aku masuk sekolah.



Dan mulanya Taaruf Week kira orentasilah bagi dak-dak UIA/IIUM yang dikelolakan oleh dak-dak senior. Mulai detik itu kami semua digelar sister. Acah2 inggeris sangat. 







Buat matrik kad







Dekat stadium Syyaidina Hamzah








Majlis Ba'aih, rasmi dah jadi dak UIA







Dalam main hall.








Sebelum test tilawah






Test EPT dan APT






Ni gambar aku gan kakakku.


Okey, ada masa aku taip lagi. Doakan kejayaan aku di sini.



Assalamualaikum <3





Jumaat, 4 Ogos 2017

Bekerja selepas STPM



Assalamualaikum.. 



Rindu sangat nak update entry. Alhamdulillah diberi kesempatan untuk menaip lagi. Alkisah selepas habis je kertas sejarah saya ikut Kak Ain kerja di Super Cowboy. Ingat kerjanya susah tapi lepas dah 7 bulan kerja semuanya menarik dan mudah saja. 



 Hasil carian imej untuk super cowboy temerloh 


Sebab kerja di Super Cowboy best :

1. Bos baik giler. Hari-hari ada perhimpunan pagi dengan pengurus. Semua yang pengurus cakap semuannya positif dan betul belaka.

2.  Rehat yang cukup. 2 kali rehat. sekali rehat sejam, oklah kalau nak solat dengan makan. 

3. Barang yang dijual di koboi memang sesuai utk orang berniaga, orang pindah rumah dan orang buka kedai. Samapi ramai customer kata macam-macam benda ada dijual kat sini, cuma kena ada duit je.

4. Kawan-kawan yang mesra dan selalu tegur sapa.


5. Brang yang dijual di koboi murah-murah belaka dan ada juga sesetengah barang yang dijual harga carton. Memang terbaiklah koboi.


6. Masuk bulan ni dah 3 kali bos buat jamuan. kali pertama untuk raikan sempena banjir, jamuan sebelum puasa dan jamuan raya. Jamuannya ringkas je untuk semua perkerja. Tapi sangat memadai.


7. Masa puasa, bos sponsored nasi. Air kena beli sendiri. Tapi aku bersyukur gila dapat bos macam ni. Jenis yang memahami walaupun dia berbangsa cina.


Super Cowboy ada banyak cawangan. Yang paling banyak dekat Pahang. Ada juga dibuka di Melaka dan di Batu Pahat, Johor.


Jomlah kita beramai-ramai ke koboi. Pasaraya yang menawarkan harga terbaik di seluruh Malaysia.. Cewah.

Kat koboi ni ramai artis datang beli barang. Antaranya Sharifah Shahora, PU Faris, dan Nadia Briann. Bermacam jenis barang yang kau tak pernah jumpa pun ada jual. Kalau koi nak cerita memamng berjela lah cerita dia.


Dekat Super cowboy kawan-kawan memang baik dan mesra. Kira saya bertuah sebab dapat peluang kerja dekat sini. Dan insyallah kalau takde hal saya berhenti kerja akhir bulan ini. Moga semua dipermudahkan.



Bye semua.  Assalamualaikum